Keuze van bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij de uitvaart
Een bloemengroet als afscheid kan troostrijk zijn. Zowel in de dagen tussen overlijden en uitvaart als tijdens de uitvaart zelf. Tegenwoordig kunnen bijna alle bloemen in een rouwboeket worden verwerkt, afhankelijk van houdbaarheid. Naast symbool kan ook gekozen worden voor de lievelingsbloem van de overledene of een bloem passend bij het jaargetijde of lievelingskleur.


De symboliek van bloemen

In de loop van de geschiedenis hebben bloemen een bepaalde betekenis gekregen. De rode roos voor liefde, de aronskelk werd daarintegen vaak gezien als symbool van rouw en kwam vooral in rouwboeketten voor. De symboliek heeft overigens meestal ook een christelijke verwijzing. Voor de liefhebbers van symboliek staat hieronder de symboliek beschreven van veel bij de uitvaart gebruikte bloemen beschreven.

- Anjer
De anjer wordt ook wel de 'nagel'bloem genoemd en daarmee het symbool van Christus (nagels aan het kruis)

- Aronskelk
De aronskelk richt zijn bloem omhoog naar de hemel. Het is een rooms-katholiek symbool voor Maria. De bloem is vaak in bloemstukken, kransen en guirlandes verwerkt. Het wit staat voor harmonie.

- Chrysant
Symbool van de herfst.

- Kersenbloesem
Symbool van de lente.

- Lelie
Symbool van de onschuld. In de christelijke symboliek is het het symbool van reine en maagdelijke liefde.

- Lelietje van Dalen
Symbool van Christus als brenger van het heil en het evangelie.

- Roos
De roos heeft vele betekenissen, die allen te maken hebben met een rein en zondeloos leven. Ze duidt op schoonheid, liefde en de vergankelijkheid van het leven.
De bloem komt in de symboliek met en zonder doornen aan een steel of aan een tak voor. In de christelijke symboliek verwijst de roos naar Maria en het lijden van Christus. Maria wordt ook wel de roos zonder doornen genoemd.
De vijf blaadjes van de roos verwijzen in de symboliek naar de vijf wonden van Christus en zijn dan ook het teken van martelaarschap.

- Viooltje
Symbool van de nederigheid. In de Griekse mythologie groeide er op de weide van Hades. de god van de onderwereld, krokussen, hyacinten, rozen en viooltjes.
Op de Romeinse dodenherdenkingsdag (Dies Volares) werden er viooltjes op de graven gelegd.
De blauwe viooltjes worden door hun kleur met rouw en duurzaamheid geassocieerd en daarmee ook tot symbool van de liefde.


Overzicht van dienstverleners Bloemen

Overzicht van dienstverleners Rouwboeketten

Terug naar de inhoudsopgave Tips en wetenswaardigheden
Terug naar de inhoudsopgave Uitvaart Encyclopedie